Tele2 ima najveći rast korisnika

Bez autora
Jun 01 2011

Tržište širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj je tijekom prvog tromjesečja 2011. godine nastavilo s rastom koji je zabilježen i u prethodnim godinama te iznosi 13,8 posto. Na tržištu nepokretnih komunikacija novi operateri u sve većoj mjeri koriste naprednijim veleprodajnim uslugama kojima su krajnjim korisnicima uz javno dostupnu telefonsku uslugu u mogućnosti ponuditi i ostale usluge, odnosno usluge širokopojasnog pristupa internetu i uslugu internetske televizije (IPTV). S obzirom na prikupljene podatke, kažu u Hakomu, HT je zadržao vodeći položaj u dijelu koji se odnosi na pružanje telefonskih usluga u mreži nepokretnih komunikacija. Ali udio novih operatera (uključujući Iskon Internet) raste u odnosu na prethodno tromjesečje te, prema podacima za kraj prvog tromjesečja 2011. godine, a s obzirom na broj korisnika telefonskih usluga u mreži nepokretnih komunikacija, iznosi 34,55 posto (od toga je udio Iskon Interneta 3,46 posto).

Tele2 ima najveći rast korisnikaTržište širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj je tijekom prvog tromjesečja 2011. godine nastavilo s rastom koji je zabilježen i u prethodnim godinama te iznosi 13,8 posto, objavio je u srijedu Hakom.

Dodaje se da se na tržištu nepokretnih komunikacija novi operateri u sve većoj mjeri koriste naprednijim veleprodajnim uslugama kojima su krajnjim korisnicima uz javno dostupnu telefonsku uslugu u mogućnosti ponuditi i ostale usluge, odnosno usluge širokopojasnog pristupa internetu i uslugu internetske televizije (IPTV).

S obzirom na prikupljene podatke, kažu u Hakomu, HT je zadržao vodeći položaj u dijelu koji se odnosi na pružanje telefonskih usluga u mreži nepokretnih komunikacija.

Ali udio novih operatera (uključujući Iskon Internet) raste u odnosu na prethodno tromjesečje te, prema podacima za kraj prvog tromjesečja 2011. godine, a s obzirom na broj korisnika telefonskih usluga u mreži nepokretnih komunikacija, iznosi 34,55 posto (od toga je udio Iskon Interneta 3,46 posto).

Na povećanu dinamičnost tog dijela tržišta ukazuje i porast broja prenesenih brojeva u prvom tromjesečju 2011. godine za 30,03 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. To znači prelazak korisnika od jednog operatera drugom, što ukazuje na veći izbor za krajnje korisnike.

Na tržištu pokretnih komunikacija broj korisnika na kraju prvog tromjesečja 2011. godine iznosio je 5.192.852, što predstavlja smanjenje od 18,38 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Smanjenje broja korisnika rezultat je promjene načina prikupljanja podataka Hakoma, odnosno drugačijeg prikazivanja broja aktivnih korisnika bez pretplatničkog odnosa u odnosu na prethodna razdoblja.

Hakom je izmijenio definiciju aktivnog korisnika bez pretplatničkog odnosa. Pretplatnički odnos zadržali su oni koji su u zadnjih 90 dana barem jednom koristili uslugu u mreži pokretnih komunikacija ili nadopunili račun putem bona, što do sada nije bio slučaj.

Prvo tromjesečje 2011. godine obilježio je i rast udjela Tele2, koji je povećao za 34,33 posto svoj tržišni udio u odnosu na isto razdoblje u 2010. godini.

Vidljiv je i porast broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu u mreži pokretnih komunikacija, kojih je na kraju prvog tromjesečja 2011. godine bilo 335.233, odnosno 24,58 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Uz povećanje broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu, kojem su pridonijela sva tri operatera mreže pokretnih komunikacija, djelotvorno natjecanje na tržištu pokretnih komunikacija vidljivo je i u broju prenesenih brojeva, kojih je na kraju prvog tromjesečja 2011. godine bilo 218.981, odnosno 75,53 posto više nego na kraju prvog tromjesečja 2010. godine.

Osim na tržištu mobilnih komunikacija, tijekom prvog tromjesečja 2011. godine došlo je do porasta broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu i na tržištu nepokretnih komunikacija. Zabilježeni broj priključaka na kraju prvog tromjesečja 2011. godine iznosio je 828.443, odnosno 16,39 posto više u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik